Wat is airsoft

Sinds 2013 is airsoft in Nederland legaal. De Nederlandse airsoft belangen vereniging (NABV) houdt toezicht dat de sport veilig wordt uitgevoerd en zorgt voor de regelgeving. Airsoft is een tactische schiet sport waarbij re-enactment (naspelen van) een belangrijke factor is. Airsoft games hebben vaak een semi-realistisch tintje. Sinds de legalisering heeft de airsoft sport in Nederland 20.000 leden.

Je kunt airsoft grofweg onderverdelen in twee soorten; Recreatief airsoft en airsoft als sport. Airsoft als sport kent op zichzelf vele subsoorten. Hier komen we later op terug.

Airsoft als sport

Als we over airsoft als sport praten hebben we het over personen die zijn aangemeld bij de NABV, en toestemming hebben voor het aanschaffen van airsoft replica's. Zonder een geldig NABV lidmaatschap ben je in overtreding als je airsoft replica's vervoert, voor handen hebt of draagt. Dit lidmaatschap moet elk jaar worden vernieuwd en kost ongeveer 80 euro per verlening + eens per 3 jaar de kosten van een VOG (verklaring omtrent gedrag) die je kunt aanvragen als je je NABV-lidmaatschap hebt ontvangen.  

Wanneer je airsoft als sport uitoefent heb je vaak uitgebreide uitrusting. Denk hierbij aan gecamoufleerde kleding, meerdere airsoft replica's, tactische vesten, accu's enzovoorts. Iemand die airsoft al meerdere jaren actief uitvoert kan zomaar €5000,- tot €10.000 euro aan uitrusting hebben. Het is dus geen goedkope hobby.

Starten met airsoft

Laat je nu niet afschrikken door bovengenoemde bedragen, je kunt ook voor veel minder leuk deelnemen aan skirms(airsoft games). Een basis airsoft uitrusting bestaat uit een goedgekeurde bril (bezuinig hier niet op), één replica, een paar magazijnen voor de replica, accu's voor de replica, BBs en een simpel tactisch vest. Dit alles kun je voor ongeveer 300-400 euro bezitten als je shopt op de goedkopere airsoft websites. Een van deze websites is bijvoorbeeld Gunfire.pl. Hier kun je prima shoppen, de goederen komen uit polen maar zijn vaak van redelijke kwaliteit. 

Tips voor een airsoft beginner

Gewoon doen

Ooit zijn we allemaal begonnen en wisten we nog weinig van de sport af. Wees niet bang om gewoon naar een skirm toe te gaan we delen allemaal dezelfde passie; Airsoft. Er zijn weinig sporten waarbij de community zo vriendelijk en behulpzaam is (ik heb het niet over de keyboard warriors in diverse airsoft facebook groepen). Andere airsofters helpen je graag op weg. Wil je weten waar je kunt airsoften? Kijk dan hier.

Koop niet meteen de duurste airsoft replica

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, want als er één regel geld in airsoft land dan is het wel: "Goedkoop is duurkoop". Echter kun je nu meteen een peperdure Krytac M4 kopen die fantastisch schiet en waar je het komende jaar geen onderhoud aan hebt maar misschien kom je er al snel achter dat je het M4 platform helemaal niet leuk vindt. Van een M4 wordt toch verwacht dat je meer voorop loopt, verkend en de deuren intrapt. Misschien kom je er wel achter dat jij het veel leuker vindt om op lange afstand de vijand uit te schakelen, dan zou een airsoft sniper of DMR jouw beste keuze zijn.

Verschillen in airsoft replica's zijn groot, over het algemeen geld hoe duurder hoe beter (accurater en verder) de replica schiet out of the box. Vaak worden er nog wel veel zaken geüpgraded.  De prijs vs kwaliteit kun je niet als stelregel nemen maar gaat vaak wel op. Soms is een replica erg duur vanwege de originele markings waarvoor de airsoft fabrikant veel licentie kosten moet betalen. 

Goede beginners replica merken zijn: G&G, Specna Arms. 
Wil je verder met airsoft dan zijn merken als Tokyo Marui en Krytac enorm betrouwbaar en schieten erg goed. 

Tweedehands een airsoft replica kopen

Voordat je een nieuwe airsoft replica koopt kun je ook altijd naar tweedehands airsoft spullen kijken. De meeste airsofters hebben meerdere wapens. Om nieuwe wapens te betalen verkopen ze vaak de oude. Vaak is een replica maar enkele evenementen gebruikt en kan deze nog een behoorlijk aantal jaren mee als deze goed wordt onderhouden. De grootste tweedehands airsoft website is Airsoft Bazaar.

Zoek een team

Airsoft met een vaste club mensen is veel leuker dan alleen airsoften. Zoek teams, dit kan op een skirm of via Facebook. Er zijn vele Facebook groepen waarin je opzoek kunt gaan naar airsoft teams.

Daarnaast kun je als je al een team hebt via Mijn Skirmen eenvoudig jouw teamgenoten uitnodigen als vriend en gezamenlijk skirms reserveren. Mijn Skirmen is een social network gebaseerd op de airsoft wereld. Op het moment van schrijven is dit netwerk nog in aanbouw en komen er nog veel nieuwe functies bij zoals een airsoft marktplaats waarop je gemakkelijk tweedehands airsoft spullen kunt verkopen.

Airsoft skirms

Als je het over "ik ga airsoften" hebt heb je het over "ik ga skirmen". Skirms zijn de wedstrijden, games of hoe de organisator het ook noemt. Een skirm is een omvattende term. Er zijn veel verschillende soorten skirms. Hier gaan we in op een aantal soorten skirms die er zijn. Hier vind je een lijst met alle airsoft locatie's in Nederland. Daarnaast zijn de grootste airsoft locaties in België ook op genomen in deze lijst. 

Recreatief airsoft

Recreatieve airsoft bestaat vaak uit familie-uitjes, vrijgezellen feestjes en een dagje weg. Ben je opzoek naar een leuk uitje dan is airsoft zeker aan te raden! Recreatieve airsoft locatie's zijn vaak commercieel ingericht. Reken op grofweg 40 euro per 3 uur exclusief BBs (airsoft kogels) per persoon. Op deze website vind je wel Recreatieve airsoft locaties maar onze focus ligt vooral op de airsoft locaties waar airsoft als sport beoefend wordt. 

Tips voor het spelen op een recreatieve airsoft locatie

Let erbij recreatieve airsoft op dat de prijzen vaak inclusief airsoft replica (wapen, geweer, pistool, of hoe je het ook wilt noemen) en beschermende uitrustig zijn. Het is altijd aan te raden om zelf stevig schoeisel aan te trekken en kleding die vies mag worden. Let er daarnaast op dat het grootste verdien model binnen de recreatieve airsoft het verkopen van BBs (airsoft munitie) is. Vaak wordt er geadverteerd met een all-in prijs inclusief 300 BBs. Denk er dan aan dat 300 BBs zeer weinig is en dit doorgaans binnen een kwartier tot een half uur op is. Dit is natuurlijk afhankelijk hoe snel de games gaan en hoeveel mensen er spelen. Vaak ben je met een groot verpakking BBs het goedkoopst uit en op die manier hoef je je ook niet in te houden. ;)